Bisiklet doğru vites kullanımı ve performans

Bisiklet doğru vites kullanımı ve performans

Bisiklet doğru vites kullanımı ve performans ;Arkadaşlar,bisiklet de vites kullanımı çok önemlidir.hızınızı %40–harcadığınız eforu ise yine %40 etkiler. Bazı durumlar da yanlış vites kullanımı daha vahim sonuçları oluyor. 10 km bir yol düşünün doğru vites kullanımıyla 20 dakika,yanlış bir viteste iseniz 60 dakika da aynı yolu tamamlıyorsunuz. Yani bilinçli bir vites kullanımı bisiklet de çok önemli.ne yapmalısınız. Hangi vites de daha daha hızlı ve yorulmadan daha fazla yol gidersiniz. İşte benim anlatacağım da bu. İzmit den Kerpe bisikletle; O zamanlar eski yol vardı yaklaşık 70 km idi,gittim. Bir kaç arkadaş ve ben bisikletim özel olarak hem hız,hem dik rampa çıkarak şekilde dizayn etmiştim.

Ön dişli 2 li büyük dişli.  54 diş arka dişli ise 7 li 34 diş idi. En dik rampalarda diğer arkadaşları hep geçiyordum. Rampa aşağı ise yine ben hep ileride idim. Modifiye edilmiş vites sistemi bir dik inişte o zamanlar dijital km yeni çıkmıştı. 106 km ye kadar bisikletle çıktım.aradan 20 yıl geçti. Şimdi tecrübelerimi size yazıyorum. 25 senedir bu mesleğin içindeyim konu çok detaylı yüzlerce püf noktası var.

.Bisiklet ile doğru viteste rampa çıkmak   

Sürekli pedal çevirip istediğiniz gibi ilerleyememek.  Veya pedal çok sert. (Yanlış viteste olduğunuzdan.) pedala gücünüz yetmediğinde hem yorulmanız hemde bisikletin hızlanmaması. Diğer sitelerde veya bilenen vites kullanımıyla ilgili her şey %50 yanlış ”bana göre” detayları anlatmak istiyorum. Bu en az 350 sayfalık kitap ta anca anlatılır en kısa zamanda bir özetini oluşturup sizlerle paylaşacağım. Çok yakında.

.Bisiklet dururken vites kolunu çevirmek

Bisiklet doğru vites kullanımı ve performans ;Vites kullanırken belli başlı kuralları var. Bunlar vites kolunla,hiç bir şekilde bisiklet dururken veya pedal çevirmezken kullanılmamalı. (yoksa teller gevşer vites ayarı bozulur. Vites kolunun tırnakları kırılabilir.  Aşırı zorlanma da attırıcı bile yamulabilir.) Vitesler tek tek değiştirilmeli. 7 vitesten birinci vitese ani vites değiştirilmemeli, ve tam tersi de yapılmamalı. bu kural ön vites dede geçerlidir. Pedala yüklenirken hiç bir şekilde vites değiştirilmemeli. (pedala yüklenirken vites değiştirilirse pedaldaki güç vites otomatik ile  biner. Attırıcı  yamulur.)

Bisiklette vites kullanımı çok önemli olduğundan. Arka 24 vites bir bisikletiniz var. Arka 8 li dişlinin 1-2-3 bayır çıkma vitesi,4-5-6 düz yol dişlileri,7-8 ise pedal sertleştiğinden hızlı gitme vitesi dir. Ön 3 lü dişli ise en ufak dişlisi yani 1. dişli bayır çıkma vitesi. Orta dişli düz yol için ideal,en büyük 3. dişli yine pedal çevirmeniz yavaşlatır. Pedal sert olduğundan ama bisikletin hızını KM sini arttırır ve bisiklet daha hızlı gider. Birde benim yaptığım gibi çapraz kullanmamak gerekir. Vites sistemi daha uzun ömürlü olsun ve sessiz vites geçişleri sağlasın. Ön dişli 1. deyken arkadan 1-2-3 dişliler kullanılır. Ön dişli ortadayken arkadan 4-5-6 vites. Ön dişli 3. vitesteyken arka dişliden 7-8 vites kullanılmalı. Ön vites ile arka vites çapraz olmamalıdır.

.Bisikletin bir anda hızlanması

Bisiklet doğru vites kullanımı ve performans ;Kuralları biraz esnetirsek tabi size benim kullandığım gibi vitesi kullanın demiyorum. Benim tarzım da ön vites otomatik’i 2 ayda bir değiştiriyorum. Arka vites değiştirici yi de 4 ayda bir değiştiriyorum. Neden yüksek performans. Ön vites bende hep 3. viteste arka dişli 34 diş olduğundan. Bayır çıkarken bile ön vites en büyükte olması performansı düşürmüyor. Bisiklet ani hızlanabiliyor. (Ümit Taşpınar)

by Editor

5 thoughts on “Bisiklet doğru vites kullanımı ve performans

  1. MURADPERU says:

    18 vites bisiklette ön 3 teyse arka kaç la kaç arası olması lağzım acaba bilgi verir misiniz

    • Editor says:

      Ayna kol dişlisinde vites 3. dişlide olduğunda, çapraz kullanmama kuralına uyduğumuzda 18 vites bir bisiklet için 1.-2.-3. vitesler haricinde arka rublede diğer vitesleri yani 4-5 ve 6 vitesi kullanabilirsin.

  2. Erhan says:

    Yaris bisikleti üzerinde(CAAD-8)Shimano Sora vites takimi var. Dün yanimdan düz yolda, vizzz diye CANYON marka yaris bisikleti gecti, Adam dalga gecer gibi, 10km döndü geldi.Beni yokusta(%35 egimle) yine rahat bicimde gecti.Gecerken ki, adamin yüzündeki ifade icimi kahretti.Bir daha ayni duruma düsmemek icin ne yapabilirim.Ultra 105’e dönsem, fayda edermi?
    Yoksa problem bende mi????

    • Editor says:

      Bisikletin üzerindeki vites modelinin pek fazla bir önemi yok. Burada önemli olan vites sayısının yüksekliği ve doğru vites kullanımı, arka sekizli dişli ile on birli dişli arasında da performans farkı olur. Bence bisikletine bir bakım yaptır, fren pabuçları jantta sürtüp hızını kesiyor olabilir veya göbek hazneleri yağsızlıktan bunun yanında aşınmadan kaynaklanan sürtünmede olabilir. Her şeyi vitese bağlamamak gerekir. Artı bu diğer bisiklet sürücüsü her gün spor yapıp performansı çok yüksekte olabilir. Burada bir çok faktör var hepsini tek tek gözden geçirmek gerekir.

      • Erhan says:

        Admin…
        Hizli cevabiniz icin cok tesekkür ederim.
        Bisikletim’e Ocak ayi icerisinde zincir ve disli bakimi yaptirttim.
        Bisikletim;
        Cannondale CAAD8 Aluminyum Rahmen Set + Carbon masa
        3×9 Shimano Sora vites takimi
        Yas : 45
        Yol bisikletine ilgim, Agustos 21′ de basladi.
        Bisikletimi 2. El olarak aldim. 1.70 boyundayim.
        Yokuslari zorlanmadan cikmayi ve gerektiginde yüksek hizlarda sürüs yapmayi amacliyorum.
        Ultegra R8000 grup setini arastiriyorum.
        Aynakol olarak 165mm/170mm/175mm kombinasyondan hangisi bana uygun olur.
        Aslinda sizden beklentim;
        Ultegra R8000 vites grub’u nu hangi disli kombinasyonu ile tavsiye edersiniz.
        ●Ultegra CS-R8000
        ●Ultegra FD -R8000
        ● Aynakol ve Ruble kombinasyonu 52/36 + 11/32 niyetim var.Bekledigim performans icin uygun bir kombinasyon mu?
        ●Bisiklet arka teker göbegininde ruble ile birlikte degismesine gerek var mi?
        ●Almanya’da yasiyorum ve komple grup degisimi 1000€ civarinda. Elimdeki bisiklete göre (Cannondale CAAD8 2012), bu modernlestirme maliyetine deger mi? Yoksa hic ugrasmaya degmez, 1-2 sene kullan (bu arada vucut performansini arttirip, sonrasinda 1500-2000€ civarinda 3-4 yasinda full Carbon Kadro ( S-Works / Cannondale Synaps / Trek ) almami mi tavsiye edersiniz.
        Yardimlariniz icin tesekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir