Bisiklette Hidrolik disk frenin bakımı ve onarımı ; Arkadaşlar hidrolik fren sistemi bisikletlerde en son teknoloji,bir sistemdir. Bisiklette fren kolunun yanında bir yağ haznesi. Frene bastığınızda fren kolundaki bağlantı pistonu. Yağ dolu haznenin içine basınç uygulayarak. Haznedeki basınçlı yağı hidrolik borusuyla kalipere ulaştırır. Buradaki basınç, balata arkasındaki pistonu iterek,balatayı diski sıkıştırmasıyla fren tutar. Fren kolunu bıraktığınızda piston geri gelir. Basınç azalır ve kaliperdeki piston bir yay sayesinde geri çekilir. Diskteki balata baskısı biter ve bisiklet aynı hızınla devam eder.
Bisiklette Hidrolik disk frenin bakımı ve onarımı
Bisiklet disk frenlerde en büyük sorun,frenin tutamaması ve diskin sürtmesi daha önceki yazılarım da bunu detaylı olarak bahsetmiştik,kısacası kaliperdeki iki vidayı da gevşeyilir ( üst-alt 5 inç alyan anahtarla ) frene basılıyken vidaları sıkıyorduk,en basiti bu sistemdi .Frenin tutmaması veya ses çıkarması ise 3 sebebi,önemli nedeni vardır.(onun üzerinde nedeni vardır. Ama bir çoğu istisna)1. nedeni balata veya disk bitmiştir. İki nedeni hidrolik haznesinde yağ oranı ya fazla. (hidrolik yağın içine hava yapmış olabilir.) yada normal miktardan az yağ kalmıştır. Üçüncü nedeni ise. her hangi bir kimyasal ve yağ ile balata ve disk yağlanmadan dolayı sistem tutucu özelliğini. (Disk ve balata kaygan hale gelir. Balata diski sıktığında kaydırır.) kaybetmiştir.
Bisikletin freni tutmuyor
Bisiklette Hidrolik disk frenin bakımı ve onarımı ;Şimdi gelelim bisiklet hidrolik fren sistemindeki sorunları çözmeye; Bisikletin freni tutmuyor. Öncelikle balatalara bakılmalı kaliperin üzerinden balataları görebilirsiniz. Balatanın et kalınlığı en az 2-3 MM kalınlığında olması gerekir. Daha incelmişse balata bittiğinden değişmesi gerekir. Disk yanmışsa veya aşınmışsa,hem fren tutmaz hemde frene basıldığında balatalar ses çıkarır. Sizi rahatsız eder.
Hidrolik disk frenin bakımı ve onarımı
Bisiklette hidrolik yağı frenin tutmasını sağlayan bu sistemde. Yağın az olması hazne ve borularda balataya uygulanan basıncı azaltmakta. Frenin tutmasını etkilemekte. Önce yağı tedarik etmeniz gerekiyor. Shımano marka yağ alırsanız,ortalama 70 GR 85 tl verirsiniz. Ama her hangi bir petrol istasyonunda R-4 hidrolik yağı aynı işi yapabileceğiniz. 15-20 tl 1 LT alabilirsiniz. Fren kolundaki hidrolik hazne nin yağ doldurma vidası (çoğu yıldız alyan) bulunur. Bir alt başlıkta devam ediyoruz.
Hidrolik disk frenin bakımı ve onarımı
tamamen sökülür,eczane den aldığınız şırınga iğnesi çıkarılır. R-4 kutusunda ki yağ şırıngaya çekilir. (Bu işlemi sizin yapabileceğiniz şekilde anlatıyorum. yoksa daha profesyonel yağ ve yağı doldurmak için aparatlar mevcut. Ben en ucuz yollu ve basit sistemi sizlere sunuyorum. ) İlk önce yağ haznesinin yağın az olduğu görebilirsiniz. Çok az, şırınganın ucu ile söktüğünüz vidanın delik kısmına bastırarak yağ basılır. Sonra parmağınızla yağ doldurulan kısma bastırarak. frene 2-3 kere basın. Yağ hidrolik borularına indiğinden,hazne deki yağ azalır ve tekrar yağ basılır. Parmak ile tekrar hazne yuvası bastırılır fren koluna 3-4 kere tekrar basıp bırakılır. Bu iş haznede yağ boşluğu kalmayana kadar devam edilir. Sonra vida sıkılarak işlem tamamlanır.
Bisikleti bir kış boyunca hiç kullanmadınız
Bisiklette Hidrolik disk frenin bakımı ve onarımı; Arkadaşlar çok basit bir teknik daha size. Bisikleti bir kış boyunca hiç kullanmadınız. İhtimal %30 ,yağ azalır. (Yukarıda nasıl yağ dolduracağını anlattık). Yada hidrolik frenler sıkışır. (şişmek) Tekerler sıkışır balatalar sürter bisiklet gitmez. Veya sizi çok zorlar. Sistem hava almış demektir. Hidrolik boruları ve piston sistemi oksitlenerek basıncı arttırmış demektir. Fren koluna kuvvetli şekilde basılıp bırakılmak şekliyle, 10-15 kere yapılır. Eğer yinede fren kolları çok sert ve balatalar diske sürtüyor sa.Yağ haznede ki vidalar yarım gevşetilir. Fren koluna bırakmadan basılır. Vidanın etrafından hidrolik yağ boşalmaya başlar. Elcik e 1 CM kalana kadar fren kolu sıkılır ortalama 1-2 GR hazneden yağ çıkacaktır. Fren kolu bırakılır ve hazne vidası sıkılır. Fren koluna basıp bırakın bir kaç kere kolun normal sıkılığına geldiğini ve hidrolik basıncı azaldığından emin olun. Balataların diske uyguladığı sürtmeyi bıraktığını göreceksiniz.Akan hidrolik bisikletten hemen temizlenmedi yoksa boyalara ve metallere zarar vermektedir.
Bisiklette disk frenden ses çıkartmasının bir çok sebebi vardır
Bisiklette Hidrolik disk frenin bakımı ve onarımı ; Bisiklette disk frenden ses çıkartmasının bir çok sebebi vardır. Bunlar diskin ve balatanın yanlamasına
aşınması,diskin veya balatanın aşırı ısınmadan yanması. Balata çapakları ve göbek bilyelerini yağlıyorum diye disk sitemine kaçırılan yağ? (konumuzla alakalı olmasa da aklımıza gelmişken yazalım. Bisikletin zincir hariç hiç bir göbek bilye haznesine ince yağ dökülmez. Eğer dökülürse,mil bilye sistemindeki,gres yağ akar çok kısa sürede sistem kuru kuruya çalışır. Aşınma başlar bir ayda bisikleti pert olur).Bir balata temizleyici sprey alın. 15-20 tl ,bisikleti ters çevirin teker döndürün kalipere spreyi sıkın %10 bu temizlikte harcayabilirsiniz.
Bisiklette Hidrolik disk frenin bakımı ve onarımı
Birde hani ilaç alırsınız eczane den bi de aktardan bilimsel olmayan ama şifalı ilaçlar olur. Çoğu zaman işe yarar demek istediğim ayda bir, 2 LT kaynar suyu tekeri çevirerek kaliperin içine balatalara dökün. (göbek bilyeleri ne kaçırmayın) Bakın göreceksiniz ne ses çıkar balatalardan nede frenin tutmamazlık yapar. Kaliper duruşu çok önemlidir,diske göre aynı hizada olmalıdır bu ayar milimetrenin onda biri kadar hassas bir ayardır. Balatalar diske sürtünme yok diye işlem tamam demeyin. Tam açıyla diske temas etmeli. Diskle balata tam %100 temas etmeli ve fren daha iyi tutsun.Ses çıkarmasın balata ve diskin aynı anda aşınıp ömürleri uzasın. Yoksa tek taraflı aşınmalar olur. Fren az tutar ve %50 kısa ömrü olur balatanın. (ÜMİT TAŞPINAR )
Merhaba ben 1.80 boyundayım 105 kg hangi bisiklet uygun olur