Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları

Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları

..,Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları  nelerdir dersek. Eski bir bisikletiniz, var çok uzun bir zaman çatı arasında eskimeye yüz tutmuş,bir gün bisikletinizi onararak kullanmak istediniz. En son 10-15 yıl önce bisiklete binmiştiniz,zaman değişti tabi zamanla beraber teknoloji,bakış açısı,insanlar ve cebinizdeki parada değişti. Alım gücü arttı. Şimdi daha konforlu daha kaliteli ve daha çok göze hitap eden ürün istiyorlar. Neyse eski bisikletinizi onardınız diğer komşularınız veya arkadaşlarınızla çıktınız,tura baktınız ki koltuk aşırı sert ve iki gün ağrıdan duramıyorsunuz;diğer arkadaşlarınız sizi hiç yorulmadan hep geçiyor. Daha az pedal çevirerek frenler iniz ise eski tip olduğundan, diğer arkadaşlarınız ani bir şekilde durabilirken, sizin bisiklette oda yok. Birde turdaki diğer kişilerin bisikletleri hep yeni.

Hiç birinde 26 inç demir ağır bisikletlerden değil. Bu ne böyle diyorsunuz kendi kendinize.  Ben spor için arkadaşlarla uzun zaman sonra turamı çıkıyorum, İşkencemi birde küçük düşüyorum. Eski bisikletle o kadar cebinizde para varken alıyım bir sıfır bisiklet. O arkadaşlardan daha iyi bir marka model. (ALT TARAFTAKİ DİĞER YAZILARIMDA BİSİKLET SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLİR DETAYLI ANLATIYORUM.) işte şimdi geldik esas konumuza arkadaşlar.

Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları

İyi bir alüminyum bisiklet aldınız. Her hangi bir inç ölçülerde ve her hangi bir model. Fark etmez hepsi aynı,bir bisiklet için gerekli malzemeler hep aynıdır. En önemlilerden başlayalım. Satın aldığınız ürün için güvenlik çalınmaması açısından iyi bir kilit. Çoğu insanlar benim evim güvenli veya site içerisinde deyip kilit almıyor. Bisikletle işiniz var.  Bir yere gittiniz,mesela banka vaya bir devlet dairesi, bisikleti kime veya nereye bırakacaksınız. Kilit yok,çalınma ihtimali yüksek. 2. sırada,zil & korna bu çok önemli.  Kalabalık yoğun bir insanların olduğu bir alanda ilerliyorsunuz,önünüzdeki insanlar,hop çekilin mi diyeceksiniz. Zili kullanarak onların duymasını sağlayıp, önünüzden çekilin anlamındadır,zili kullanmak. Birde araç trafik’in içindesiniz.  O zaman zil değil araç şoförünün   duyacağı pilli bir korna olması gerekir. Şöyle düşünün bisiklette.  Bir araç hiç araç kornasız olur mu . 3. sırada ise, kask. Bir düşmede veya kaza anın da başınızdan darbe alıp yaralanmanız.  Dahada kötüsünü önleyen azaltan kask çok önemlidir. Bu üçü olmadan bisiklete binmeyin,çocuklarınıza da bindirmeyin.

Bisiklette ayna ve aydınlatmanın önemi

Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları. Diğer aksesuar ve tamir takımlarına,aksesuar yazdığıma bakmayın. Aksesuar bir araç görüntüsünü güzelleştirir. Ama bisiklette yazdıklarım hep gerekli malzemelerdir. 4. sırada olmaz sa olmazlardan, sol tarafa küçük mercekli bir ayna,araçlar siz sağdan gittiğinizden,solunuzda olacağından onları görebilmelisiniz ki ona göre trafikte konumunuzu belirleyebilirsiniz. 5. sırada ise aydınlatma sistemleri gece, gündüz fark etmez.  Araçlar ve yayalar sizi görmeli.   Sizde yolu ve yayaları. Dağda kros veya tura çıktıysanız, gece yol alıyorsanız hayvanları da görmelisiniz. Her şey çıkabilir. Yoğun trafikte gündüz olsa da ön arka aydınlatmaları açın.  ön arka aydınlatmalar ne kadar kaliteli ışık takarsanız, bisikletinize o kadar uzak mesafeden görülür, ve sizde gittiğiniz yolda o kadar uzak mesafeyi görürsünüz.

Bu da sizin emniyetiniz için çok önemli. Bir boş zaman da devamını getireceğim. Bisiklet için gerekli olan 15. ye kadar yazacağım. Aslında yüzün üzerinde aksesuar var. Ama gerekli olan bana göre on beşi geçmez.Diğerleri sadece boşuna para harcamak olur.

Selam arkadaşlar. 17 gün aradan sonra tekrar yazımıza devam edelim. Ben bu yazıları yazarken düzeltme ve hazırlık yapmıyorum. O an aklımdakileri yazıyorum. Sonuçta 25 yıldır bu mesleğin içindeyiz. Sadece tecrübe ve bilgilerimi sizlerle paylaşıyorum.

Bisiklette selenin önemi

Nerede kalmıştık. 6. sıradaki en gerekliler listesinde sele var; Bisikleti rahat kullamak ve sürerken keyif almalısınız.  Yoksa ağrılarla sert bir nesle ye oturmak kimseye mutlu etmez.  Sonuçta bedeninizi ağırlığını taşıyan, sele rahat olmalı yani yumuşak ve fazla dar olmamalı. Yine burada bisiklet üreticilerine bir laf söylemem gerekir. Kardeşim iki bin lira bisiklete veriyoruz, sele dar,uzun ve sert. Yarım saat bisiklet kullansak 2 gün ağrıdan duramıyoruz. Profesyonel bisiklet milli takımında mıyız. Onlar jelli tayt giyip oradaki sertliği bertaraf edebiliyor,biz ne yapalım.  Bu bisikleti halka satıyorsun sen selesini de ona göre yumuşak ve biraz geniş yapsana dimi yani; Bir ara bir müşteri geldi karbon sele almış 570 liraya ”bildiğimiz metal dedim bu nasıl sele buna nasıl oturuyorsun.  ”Dedi ki baştan biraz canım yandı ama sonra alıştım. Düşüncelere saygı duymak gerekir.

Ama abartıya gerek yok.  Bence sonuçta bu insan sağlığı bisiklete binelim ama sağlığımızı da koruyalım.  Bence sele her zaman yumuşak birazda geniş olmalı.  Yüksek miktardaki selelere de gerek yok.  30-50 lira arasında çok rahat sele bulabilirsiniz; Artı jelli sele kılıfları var.  Selenin üstüne rahatlıkla geçirip çok daha rahat bir bisiklet kullanımı sağlamanız mümkün.

Bisiklette mataranın önemi

Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları ;Şimdi gelelim 7. sıradaki matara (suluk) biraz efor harcadınız.  Yoruldunuz su ihtiyacınız oldu. Etrafınızda her hangi bir içecek suyunuz yok.  Susuz kalmak hele harcadığınız enerjiden sonra çok insanı zor durumda bırakabilir. Yani matara önemli yine matara alırken fahiş fiyatlara gerek yok.  30 ile 60 lira arasında anti bakteriyel plastik açık renkte (güneşte kolay ısınmasın diye) matara olabilir.  Termoslu mataralarda olabilir. Metal alüminyum da terci edebilirsiniz. A ma normal basit plastikten yapılmış mataraları hiç bir şekilde kullanmayın. Sağlığınızı bozabilir zaten suyun tadının değiştiğini hemen anlayacaksınız.

Bisiklette bagaj çanta ve heybeler

Fazla uzatmamaya çalışıyorum.  Yazarken kısa ve öz yazayım diyorum.  Ama yinede özetle anlatmama rağmen uzun bir yazı oluyor; Bu 8. aksesuar dan sonrakileri biraz daha kısa ve bir iki önemli özelliklerini anlatıp bitirmeye çalışacağım.  Yoksa bir kitaba dönüşecek böyle giderse. Evet 8. sırada bisiklet çantası var.  Listemizde buda çok önemli,sele altı,kadro arası,gidon üstü,kadro üstü,arka bagaj üstü heybe bir çok çeşidi var. Neden gerekli,nasıl bir otomobiliniz var.  Kriko,bijon anahtarı,yedek teker,yangın söndürücü ve bir çok şey varsa, sizin bisiklette de düzenli kullanıyorsanız. Bazı malzemeler olmalı bunun için önce çantanız olmalı. İçinde de özel eşyalarınız, dışında yedek iç lastik(şambrel),alyan takımı,ufak kurbağacık anahtarı,ufak lastiğe hava basmak için pompa. (Kadroda matara takılan deliklere de monte edebilirsiniz.) ve lastiği sökmek için levye gerekir. Artık 8. aksesuarı da tamamladınız.

Kimse tutamaz siz şimdi hızınızı aldınız ama hızınızın ne olduğunu bilmiyorsunuz. Şimdi ne gerekiyor.  Dijital kilometre 9.sırada dijital kilometre var. Uzun bir aradan sonra bisikletle spor yapmaya karar verdiniz; Yavaştan başlayıp zamanla ritmi ve hızını artıracaksınız ki, yaptığınız sporun bir anlamı olsun.  Bunun için kilometre ölçer olmadan olmaz.  Bu cihazlarda bir çok özellik var.  En çok hız,yaptığınız mesafe,kronometre,hava ısısı,rakım(denizden yükseklik),sıfırlanmalı.  İlk baştan kilometrenin tamamı,saat takvim daha sayamadım bir çok özellik..

Bisiklette çamurluk

Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları; 10. dan sonra bu günlük bırakıyorum ki yarın veya sonraki günler devamını getirebilelim.10.sırada çamurluk var; Hava güneşli,az bulutlu diyelim ve bir tura çıkayım dediniz kıyafetlerinizi de ona gere ayarladınız ve dönüşte sağanak yağmur başladı. Çamurluk da yok üst baş çamur içinde bisiklete kullandığınıza  bin pişman oldunuz. En azından uzun metal çamurluk demiyorum. Ama plastik bir çamurluk her bisiklet için gerekli yaz kış,artı çok dişli tekerli bisikletiniz. Varsa çakıllı taşlı yollarda hızlı dönen tekerin dişlerinin arasına taşı alıp gövdenizin. Her hangi bir yerine fırlatma ihtimali var. Ben buna bir kaç kez şahit oldum buda sizin küçükte olsa yaralanmaya neden olabilir. Plastik çamurluk birde sportif bir görüntü sağlar,mutlaka bisikletiniz de çamurluk olmalı.

Bisiklette bagaj ve ön sepet

Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları ; Bu günde,yazımızın konularının son kısmını kısaca değinip bitirmek istiyorum;11. sırada portbagaj var.Bu bagajların bir çok çeşit’i var; Sele borusuna sabitlenen,teker mili ve sele mandalına sabitlenen,sadece gövdeye sabitlenen ve disk uyumlu portbagaj da var. Bunlar arasında terci yapabilirsiniz; Önemli olan biraz daha dayanıklı ve alüminyum yani hafif olması. Portbagaj sadece maksimum 20 KG taşıyabilir. Yani yetişkin bir insanı taşımaz kısa süreliğine taşısa bile bisiklet tek kişi için imal edildiğinden. Arka teker bilye,mil ve rubleye fazla yük bindirildiğinden ömrü kısalır bu da size ek maliyet oluşturur.

Bisiklette gerekli aksesuar ve elcikler

Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları; 12. sırada ise elcik bu da çok önemli uzun veya kısa mesafelerde eliniz hep gidonda olduğundan. Gerektiğinde rampa çıkarken pedala verdiğiniz gücün büyük kısmını tuttuğunuz gidonun geçmiş elcik ten aldığınızı biliyor musunuz. Direksiyonu bırakıp bisiklet illaki çocukken de olsa kullanmışınız dır. Kendini öyle şimdi öyle düşünün ve elleriniz gidonda değil ve pedal çeviriyorsunuz. Pedala uyguladığınız gücün %60 oranında düştüğünü göreceksiniz birde sele oturduğunuzda bisikletin. Kendi dengenizin o elcikler sayesin olduğunu göreceksiniz bu kadar önemli bir aksesuarın kalitesiz sıradan bir plastikten olmaması gerekir. (yoksa eliniz nasır olabilir veya sert bir plastiği tuttuğunuz dan şişebilir su toplayabilir) 30-50 lira arasında çok güzel,yumuşak,avuç içine tam oturan,anti bakteriyel elcik alabilirsiniz.

Baktınız elcik ten daha fazla performans istiyorsanız. (pedallara uyguladığınız gücü arttırmak).Şimdi geliyoruz 13.sıradakine boynuz gidonun uç kısımlarına takılır elcik  dış kısmında gidon borusuna sabitlenir. Burada size tavsiyem boynuz kısa ve biraz öne bakmalıdır. Çok dik olursa bir düşme anında size zarar verebilir. Boynuzdan tutarak hem biraz daha eğilmeden(daha dik) bir sürüş yapılır hem pedala uyguladığınız güç bira daha artar; Bazı elcikler le boynuz tek bir parça olanları da var.

Bisiklette gerekli korunma ekipmanları

Bisiklette gerekli aksesuar ve tamir takımları. Yazımızın sonunda son iki aksesuarı yazarken diğer yazmadığım en az 15 aksesuar arasında seçim yapmak gerekiyor. Bu da beni şimdi biraz zorladı. Çünkü diğer yazdıklarımın sıralama değerleri bana göre tam kararında,bu yazacağım da sıralamaya tam oturmalı ki bir çelişki olmasın; 14.sıraya bisiklet eldivenini koyalım bununda çok modeli var. Tam eldiven,yarım eldiven,jelli eldiven ve düşme esnasında korumalı eldiven bir çok çeşit’i var. Çoğunlukla bisiklete sıcak aylarda bindiğimizden yarım ve jelli bir eldiven size tavsiye ederim hem eliniz sıcakta terlemez. Hemde içindeki jel sayesinde avuç içiniz daha yumuşak bir tutuş sağlar.

Şimdi geldik karizmanın insanların kendilerini bir güç unsuru ve bir maske olarak kulladığı gözlük evet 15. sırada bisiklet gözlüğü var.  Neden önemli sürüş esnasında gözünüze toz ve sinek gibi bir çok havada uçuşan materyal kaçabilir. ”ne olur”.Gözünü kaşırken veya gözünüzü kaçan cisim’in büyüklüğüne göre gidonu tuttuğunuz elinizi gözünüze getirdiğiniz de bir göz iptal ve bir el de iptal hızınızda varsa bisikletten düşüp yaralanma ihtimaliniz var. Bisiklet kullanırken uzak mesafe olmasa da mutlaka bisiklet gözlüğü kullanınız. Bu gözlükler biraz pahalıdır onun için 15. sırada son sıraya koydum,ucuz mikadan yapılmış gözlükleri kesinlikle kullanmayım,gözünüz bozulabilir. Uzun bir yazı oldu.Vakit harcadığınız için teşekkür. (ÜMİT TAŞPINAR)

———————————————————————————-

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu Gereği (Site Telif Hakları) Konusunda Yasal Uyarı;
_________________________ firmasının Web sitesinin isim hakları, içeriği, şablonu, tasarımı ve site içindeki tüm dokümanlara ait hakları saklıdır.

by Editor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir