Bisikleti kış şartların da kullanırken yapılması gerekenler

Bisikleti kıs sartların da kullanırken yapılması gerekenler

Bisikleti kış şartların da kullanırken yapılması gerekenler; Tekrar çok uzun bir aradan sonra merhaba ,Yaklaşık dört aydır yazamıyordum.Zaman olarak ancak sezonumuz bitti. Bol bol vaktimiz olur diye düşünüyorum. Şimdi direkt konumuza girelim; Bisikletinizi yaz aylarında sezonu olduğundan kullanım zamanıdır. Çocuklar,yetişkinler, işe gidip gelenler,spor amaçlı kullanalar birde sosyalleşmek için kullanılır. Şimdi tam tersini düşünün,Şimdi havalar soğudu diyelim kış kapıda yağış,kar tipi,siz yinede bisikletten vazgeçemiyorsunuz. Kış koşulları sizi durduramıyor; İçinizde pozitif enerji her koşulda devam ediyor diyorsunuz fakat
bisikletiniz de bir takım değişiklikler yapmanız gerekir. Fren,vites,bilye sistemi sık aralıklarla elden geçmesi. Bakım yapılması gerekir. Bir bisikletin ömrü ortalama beş yıl ise hangi kalitede olursa olsun. İsterse en üst segment bir kışta bile bisikletinizin ömrünü bitirebilirsiniz. Ne yapmalı bu yazımın tamamını okuduğunuzda yazın sıcaklarda kuru havalarda nasıl bir sürtünme aşınma,en asgari ve rahat bir sürüş ile karşılaşıyorsanız; Yağışlı ve soğuk havalarda da aynı performansta ve aynı kalitede bir sürüş sağlayabilirsiniz.

Bisiklette sıcaklığın performanstaki etkisi

Bisikleti kıs sartların da kullanırken yapılması gerekenler; Öncelikle,yaz mevsimi 30 derece sıcaklık var diyelim. 10 KM lik bir mesafe sürüş yapıyorsunuz. Şimdi tersini düşünelim 6 derecelik bir sıcaklık kış mevsiminde,aynı yolda bisikletinizle ilerliyorsunuz. Burada sıcaklık değişmesinden kaynaklanan %10 varan performans kaybı yaşanır. Bu sizden kaynaklanmaz bisikletin metal kısımları sıcakta genleşmesi;soğukta ise büzülmesi den kaynaklanır. Sürücününde sıcak hava ile soğuk hava arasında. Isıdan kaynaklanan elbise farkı(ısı düşünce daha kalın elbise giymek) yine en az %3 performans düşürür.

Bisikletin yağışlı havalarda kullanımında frene etkileri

Bisikleti kıs sartların da kullanırken yapılması gerekenler; Yağmura suya maruz kalan bisiklet. Her gün kullanılmaya devam ediyorsa. V- fren ise fren pabuçları yaklaşık(normal ortalama kullanmada) 2 haftada biter. Normal şartlarda 3 ay gitmesi gerekirken; Disk fren ile balata ve disk ıslanması fren tutmasını %30 düşürür. 6 ay olan balata ömrünü 2 aya düşürür. Fren telleri ise (hidrolik disk hariç) suyu dış telden içeri alacak oksitlenme ve sürtünme oluşarak sürtünmeyi artırır frene bastığınızda fren ayaklarına giden gücün çok daha azaldığını ve fren koluna iki kat daha fazla güç uyguladınız.

Bisikleti kış şartların da kullanırken yapılması gerekenler; Halde frenin tam olarak tutmadığını fren kolunu bıraktığınızda da oksitlenmiş fren tellerin sürtünme çok fazla olduğundan fren ayaklarındaki yaylar telin engellemesiyle görevini yerine getiremeyip geri bırakamadığını göreceksiniz. Fren ayaklarında bilye sistemi olmadığından pıvot demir fren ayağının içi bakır olduğundan metal metale tam temas ettiği için burada yine yağışlı havalarda su ve çamur aradaki sürtünmeyi bir kaç kat arttırır ve fren ayaklarını çalışmasını engeller;

Bisikletin disk fren ve balataları

Disk sisteminde ise balata mekanizması (kaliper)yaylı piston sistemi kullanıldığından. Bununda en büyük düşmanı su ve çamurdur. Yağışlı havalarda yine pabuç çok kısa sürede bittiğinden pabuç’un içindeki metal direk alüminyum jantta temas eder. Siz frene her bastığınızda daha önce duymadığınız bir metal sesi duyulur.

Bisiklette  kış şartlarının vitese sistemine etkisi

Bisikleti kıs sartların da kullanırken yapılması gerekenler; Vites sistemine gelince üsten ittirmeli,koldan çevirmeli,alttan üsten ittirmeli ve yol bisikletlerinde hem fren hem vites kolu olan diğer sitemler su ve çamurdan yine olumsuz etkilenirler yağışlı havalarda su zincir,vites değiştirici otomatik ve vitesi değiştirmeyi sağlayan kollardaki sürtünmeyi önleyen yağ su sayesinde tamamen kaybolur kuru kuruya çalışan sistem bir zaman sonra görevini yerine getiremez;Şöyle bir misal verebiliriz,ön üçlü dişli ve araka 8 li dişli bunu ikisi arasında bir mekanizmanın çarkların dönmesini sağlayan zincir,bir hafta boyunca her gün yağışlı havalarda 10 KM yol bir da bisiklet kullanıyorsunuz.

Bisikleti kış şartların da kullanırken yapılması gerekenler; Bu süre zarfında dişliler zincir vites değiştiricileri tamamen üzerinde barındırdığı yağ tabakası kaybolur ve yüksek sürtünmeli kuru kuruya çalışma da, her bir haftalık süre de vites mekanizmasının tamamı 2 ay ömrü kısalır.Burada konudan haricinde vitesli dişlilerini hiç bir zaman aynı dişli de kullanmayın sürekli farklı dişlilerde kullanın ki dişli zincir ömrü uzasın 8. dişli en ufak dişli 12 diş bir ay boyunca aynı dişliyi yaz kış fark etmez kullanırsanız o dişli ölür ve tak tak atma yapar ve dişliyi değiştirmek zorunda zorunda kalırsınız, bu ön 3 lü ayna kol içinde geçerli mümkün olduğunca büyük dişlileri kullanmanız dişli ve zincirin ömrünü arttıracaktır.

Bisikletin yağışlı havalarda çamurluk ve koruyucu sistemler

Bisikletiniz de çamurluk olması kışın şart. Kısa plastik spor çamurlukları hiçbir şekilde önermem. Eğer sürekli kış mevsiminde kullanacaksanız. (kısa mesafeler için yavaş yavaş kullanacaksanız. Kısa plastik çamurluk olabilir. ),hantal metal çamurlukları da önerilenler arasında yok. Neden hem paslanır hemde telleri sürekli gevşediğinden sürekli ses çıkarır. Sizi rahatsız eder. Fiber plastik tekeri tam kaplayan çamurluk en terci edebileceğiniz çamurluk tur. Paslanmaz esnek,hafif,ses çıkartmaz ve daha güzel bir görüntü sağlar.

Bisikletin ıslak havalarda göbek haznelerine verdiği zarar

Bisikleti kıs şartların da kullanırken yapılması gerekenler; Bilye göbek merkezleri, ön,arka,orta,direksiyon ve pedal bilyeleri hepsi bir çanak içinde tane veya kafes bilyelerin döndüğü metal metale en çok geçtiğini sistemdir. Ön ve arka göbekte tane bilye ise 9 adet,kafes bilye ise 7 adet bilye vardır. Orta pedal göbeğinde ise tane ise 11 adet kafes bilye ise 9 adet vardır. Arka ruble pedal bilyeleri daha ufak ve daha çok sayıdadır. Bu bilyelerin rahat aşınma olmadan akıcı bir şekilde çalışabilmesi için gres yağ ile yağlı olması gerekir.

Bisikletin kış şartların bilyelere sistemine verdiği zarardan korunmak

Bisikleti kış şartların da kullanırken yapılması gerekenler; Sürtünme ve aşınma sıfıra yakın olsun,yağışlı ıslak havalarda tekerin dönme hızıyla beraber su ve çamur bu göbeklerin içine girer yaklaşık her gün kullanıldığını düşünürsek bisikletin 15 gün içinde bilye,mil ve çanaklarda ki gres yağ tamamen biter. Sonrasın ne olur.  Bilye mekanizması aşınmaya ve sürtünmeye başlar. Ön,arka,orta,direksiyon ,arka dişli bilye göbekleri de ve pedallar da aşınmadan kaynaklanan boşluk oluşmaya başlar. (Rulmanlı göbek bilyeleri maruz kaldığı bu durumda ise iki kat daha dayanıklıdır.) Önce bir milim den az daha sonra biraz fazla sonra hem bisikletini %30 güç kaybına uğrar gitmez. 1 ay içinde de bilye-göbek mekanizması iflas eder ve >stop<  kaldınız (teker mili,orta pedal mili veya çanakları aşınmadan dolayı inceldiğinde kırılır ve bilyeler dökülür. Aman bu ön teker olmasın ani kitleme de sizi takla atmanıza neden olabilir).

Bisikleti ile  kış şartlarında doğru dış lastik kullanımı

Bisiklette dış lastikte çok önemlidir; İnce dişsiz lastikler(yol lastikleri) kış şartlarına hiç bir şekilde uygun değilidir. Lastiğin üst ve yan kısımları daha ince ve dişsiz olduğundan yol tutuş daha az olur. Lastiğiniz daha kolay patlar ve yolda kalırsınız. Terci olarak biraz daha kalın ve dişli lastik her zaman sizin için daha güvenli olur.

Bisikleti kış şartların da kullanırken yapılması gerekenler; Yukarıda yazdığım bisiklet ile ilgili detayların bu yazıyı okuyup arızaların neden olduğunu artık anlayabilirsiniz. Gerekli bilgilerin bir bölümünü sizlere sundum.  Kış aylarında bisikletinizin ne kadar canının yandığını ve kendini tükettiğini artık biliyorsunuz. Bu sebepten dolayı bisikletinizi ıslak havalarda kullanmamazlık etmeyin. Her koşulda kullanın; Sadece yaz mevsiminde 3 ayda bir bakım yaptırıyorsanız. Bisikletinize kışın ayda bir yaptırın bakımınızı; Bunun için en profesyonel bakım TAŞPINAR BİSİKLET de sizlerle,bisiklet ben neymişim be desin… (Ümit Taşpınar) Bisikleti kış şartların da kullanırken yapılması gerekenler

———————————————————————————-

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserlerini Koruma Kanunu Gereği (Site Telif Hakları) Konusunda Yasal Uyarı;
_________________________ firmasının Web sitesinin isim hakları, içeriği, şablonu, tasarımı ve site içindeki tüm dokümanlara ait hakları saklıdır.

by Editor

2 thoughts on “Bisikleti kış şartların da kullanırken yapılması gerekenler

  1. EFE says:

    çok açık ve net bir anlatım olmuş adeta kullanma kılavuzu gibi. Bizim bildiklerimiz dışında bilmediklerimizi öğrenmiş olduk sizden alışveriş yapan bir kullanıcı olarak benim beklentim satış sonrası göstermiş olduğunuz ilgi ve alakadır . son derece memnunum bu vizyonunuzun değişmemesi dileğiyle iyi çalışmalar sağlıklı pedallar…..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir