Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans

Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans

Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans; Arkadaşlar öncelikle bisiklet kullanımın da ,doğru viteste  kullanmak ,hayati bir önem taşıyor. Vitesi hangi yolda nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız. İsterse dünyanın en kaliteli en pahalı bisikletini satın alın boş,vitessiz bir bisiklet bile sizi geçer gider. (yakında bir boşlukta bu yazımı  da tamamlayıp sizi vites ,bisiklette  ne kadar önemli bilgilendireceğim )Burada bilinen hatalı vites kullanımı kurallarını %80 yok sayıp en yüksek performans ve daha uzun ömürlü bisikletin vites sistemin de  hiç kimsenin bilmediği puf noktalardan bahsedeceğim detaylı bir şekilde.

Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans ;Evet arkadaşlar bisikletiniz var ,ara ara kullanıyorsunuz,ve artık daha yoğun kullanmak istiyorsunuz.Ama istenilen performans yok ya pedal çok ağır dizlerinizi ağrıtıp çok güç uygulamanız gerekiyor yada hep boşta gibi pedal çeviriyorsunuz ama bisiklet gitmiyor her kez sizi geçiyor.İşte burada ben devreye giriyorum ve buradaki problemleri en anlaşılır şekilde anlatmaya çalışıyorum .

Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans

Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans ; Kuralları vites kullanımıyla ilgili  biraz lehimize çevirelim ve bazı detayları esnetelim   ;Bu size çok fazla bir şey kaybettirmez.Senede bir ön vites değiştiricisi  değiştiriyorsunuz  bunun maliyeti en fazla 20-50 TL  arası çapraz vites kullanmak sorununu küçük bir maliyetle çözdük ,şimdi >arka vites değiştirici ön arka dişli ve zincir bu tarzda kullanıldığında en az üç sene çok rahat kullanılabilir. Burada istediğimiz  bisikletimiz den alacağımız yüksek performans gidişi <ön dişli tüm eğim %6 kadarki yani hafif tatlı mehil de dahil olmak üzere  sürüş esnasında 3. dişli yani ayna kol dişli hep en büyükte olarak .Rampa eğimi artıkça ,baktınız pedal ağırlaşıyor ve hızınız düşmeye başladığında ,kullanacağınız tek vites sağ taraftaki vites kolu olmalı ,pedal ağırlaştıkça dişliyi büyütün ,ama tek tek ayağınızda o aynı uyguladığınız güç temposunu yakalayana kadar >Burada önemli olan pedala uyguladığınız güç hep aynı olmalı ister dik bayır çıkın ister dik rampa inin hep aynı oranda güç uygulamalısınız.

  Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek

Bisikletin ön dişlisi en büyükte ise 3 sıfır önde başlarsınız zaten <Hızınızı aldınız bir kaç KM  aynı güzergah ilerliyorsunuz .Ön dişli daima en büyük dişli de yani  üçüncü  viteste arka vites  ise hep ufak dişlilerde olmalı >Baktınız en ufak dişli mesela 8 viteste pedal sertliği ağır 7. viteste kullanın buda mı sert 6. viteste devam edin<>  Ön dişli  en büyük viteste de olsa arka vitesi 1. dişliye yani en büyük dişliye alabilirsiniz .Zaten yol sürekli rampa olmadığından  çok uzun mesafe tam çaprazda kullanmadığınız dan gerektiğinde performansı düşürmemek için gerektiğinde ön ve arka dişli en büyük aynı anda 3–1 viteste olabilir.  bunda hiç bir sakında yok tam çapraz olsa da bunun yılda  en fazla 50 TL bir masrafı olur ön vites otomatiğini değiştirirsin olur biter ,size bu küçük miktar için bir yıl boyunca vitesleri çapraz kullanmayayım düşüncesi mantıklı mı <bence değil ,yüksek performans ve daha az pedal gücü kullanarak sizi geçip giden bir çok bisikletli veya  arkadaşın .yanında şimdi uygulayacağınız bu sistemle daha az enerji ile daha çok performans sağlayabilirsiniz.

    Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans

Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans  ;Arkadaşlar yaşım 40 bisiklet kullanmaya biraz geç başladık çocukluğumuzun başlangıcında  bisikletimiz olmadı anca 10  yaşının biraz üstünde bisikletim oldu oda kardeşimle ortak olarak kullanıyordum vitessiz bir bisiklet vitesli bir bisiklete anca 15 yaşlarımda kavuşabildim .Yani 25 senedir vitesli bisiklet kullanırım .O zaman  dan bu yana benim kullandığım bisikletin ön dişlisi hep en büyükte ve arka vitesi kullanırım <En  hızlı bisiklet ile kalkışlar ön en büyük dişli arka da en büyük dişli de balık gibi fırlıyor sun bisiklet ile her 3 saniyede bir dişli düşür 8 dişli varsa 21 saniye sonra hızına bir bak,orta halli bir bisiklet de olsa en az 40 KM  varabilirsin ben defalarca denedim belki bin kez <Burada hızdan bahsettik hız tehlikedir  ama sadece trafiğe kapalı alanlarda bir deneyin ,ön dişliyi orta veya en küçük dişliye alırsan düz yol veya tatlı rampa o bisiklete hiç binme daha iyi bu sana işkence gibi gelir <bu anlattıklarımı dünyanın tüm bisiklet ile ilgili sitelerini dolaş araştır bulamazsın .Kapitalist sistem üretilen bir ürünün satılması için ,tüketim toplumunu oluşturur .Her bir yazı -her bir konu -her bir bilgilendirme sadece para kazanmak için üretilmiş bir satış politikası  ;Burada benim her hangi bir beklentim yok sadece bilgilerimin bir bölümünü paylaşıyorum.

Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans ; Şimdi arkadaşlar bisikletiniz var ve size bir çok açıdan konforsuz düşük ve yetersiz geliyor .Önce lastik havalarının tam olmasını sağlayın,sonra ön arka tekeri çevirin bisikleti kaldırarak boşta teker frenlere sürtüp duruyorsa sıkıntı,eğer hız kesmeden dönüyorsa güzel şimdi geldi sele ayarına ,sele bel mesafesine getirin yani pantolonun kemer mesafesi selenin üst tarafını eşitleyin ,diğer yazılan ayrıntılara hiç takılmayın .Gidon ise orta sınıf bisikletlerde en üst duruma getirin<>Bisikletiniz alüminyum ise muhtemelen sabit ve yükselmez ek yükseltici aparat  ile o sorunu  da çözdünüz .Bunlar daha iyi daha rahat ve performans için detaylar .şimdi geldik vites kullanımına yukarıdaki sistemi hiç düşünmeden deneyin .Ön dişli vites yani ayna kol hep en büyükte pedala uyguladığınız güç hep aynı olmalı bayır ,rampa düz yol ,rampa inişlerde dahil ,aynı güç ,şartlara göre farklı hızlar ama en yüksek performans en rahat  bisiklet sürüşü .

           Vites Geçişlerinde Pedala Uygulanan Güç Azaltılmalı

Vitesi   Burada sistemini en yüksek  performanssa ulaştınız ve her şey yolun da  gözükebilir ? Yalnız burada uyulması  gereken diğer hepsinden önemli bir durum var  oda vites geçiş esnasında hiç bir surette pedala güç uygulanmamalıdır.Vitese geçtikten sonra ,gücünün 5 katı güç uygula sanda  vites sistemine hiç bir hasar veremezsin ama  vites geçiş yaparken pedala abanır san  ön arka vites değiştiricileri zincir arka ve ön dişli hazar görebilir. Yani vites geçiş esnasında  pedala uygulayacağınız  gücü %70 azaltmak gerekir <Bu uygulandığı taktirde yıllarca vites ile bir arıza yaşamanız mümkün olmaz ,sadece  bisikleti sürekli kullanıyorsan senede  en az bir kez vites iç dış tellerini değiştirmen yeterli olacaktır.

       Bayır Çıkarken Vites Kullanımı

Şimdi geldik orta dik rampa çıkarken vitesin konumu ;Bisiklet ile bayır çıkarken ön vites dişlisi çoğunlukla orta dişli de olmalı yine kullanacağınız  vites sağ taraftaki arka vites olmalı ,baktınız pedal iyice ağırlaşıyor o zaman ön vites dişlisini en ufak olana yani 1. vitesi kullanmalısınız. Burada yine rampa esnasında dişlilere ve vites değiştiricileri ne, pedala fazladan güç uygulama sanda   bu sisteme fazladan yük biner.Bayır çıkarken hiç bir şekilde tam rampanın ortasında vites değiştirilmez.Bunun rampanın başlangıcında  yapılmalıdır.O rampayı hangi viteste çıkılacağını bir kaç kere tecrübe edip tam vites bulunmalıdır. Ama baktınız ve vites değişimi bir mecburiyet oldu ise yine çok kısa bir anda pedala uygulan çevirme gücünü vites geçene kadar azaltın sonrasında vites değişip zincir dişliye tam oturduğunda pedala istediğiniz kadar obanın bir şey olmaz,ama vites geçiş esnasında bu dediğim uygulanmazsa ilkinde olmasa da bir kaç kere vites geçiş esnasında pedala abanmak o an hangi  vitesi değiştiriyorsanız ,ön veya arka vites otomatiği yamulur ve kullanılmaz hale gelir.

Son olarak arka ruble dişli de tek bir dişli

Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans ;Son olarak arka ruble dişli de tek bir dişli de özellikle en küçük olan iki  dişli yani arka sekizli dişli varsa 8 ve 7 dişliyi sabit  bir sekil de çok uzun bir süre(mesela bir kaç ay) kullanmayın diş sayısı az olduğundan çok kısa sürede aşınır ve zincir dişliden  atmaya başlar ve dişlinin değişimi gerekir.Ön ayna dişli de ise en ufak dişli yani 1. vites çok kullanıldığında oda çok kısa sürede aşınır ve ömrünü tamamlar,ön dişli önemli zincir dişliden aşınmadan dolayı sıyırıp içe doğru atarsa ya pedal kitler vaya pedal boşa çıkar buda sizin düşmenize neden olabilir. Bu yazılanları bisiklette uygulamak için iyi bir servise vites ayarlarını tam olarak yaptırınız.Bunun yanında zincir dişli ve vites otomatik sistemini  ayda biri geçmemek koşuluyla 10 numara makine yağıyla yağlayınız.

 

by Editor

2 thoughts on “Bisiklette doğru vites kullanımı ve daha yüksek performans

  1. Ozlem says:

    Merhabalar , öncelikle bu kadar ayrıntılı yazdığınız için teşekkür ederim sayenizde pek çok şey öğrendim . Ben kısa mesafede ki isyerime gitmek için şehir bisikleti almak (2 .el ) istiyorum . Salcano bodrum 26 jant , 2019 model (kadro boyunu bilmiyorum maalesef ) olabilir mi mesela ? Boyu 1.70 , kilom 53 . Bana uygun fiyatlı hangi bisikleti onerebilirsiniz . Ayrıca kadro boyumu nasıl ogrenebilirim ? Iyi calismalar

    • Editor says:

      Merhaba, düşünceniz için ben teşekkür ederim. Bu dediğiniz bisikleti biraz incelediğimde kadro boyu standart tek tip olduğunu görüyorum. Bu bisikleti ikinci el olarak fazla kullanılmamış olanları boy ve kilonuza göre 26 jant 41 CM sabit kadro ölçülerindeki bisikleti tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code