Bisiklet ve üzerindeki donanımım daha uzun ömürlü olması için yapılması gerekenler

Bisiklet ve üzerindeki donanımım daha uzun ömürlü olması için yapılması gerekenler; Şimdi bir bisikletiniz var; Bir bisikletin ortalama ömrü garanti kitaplarında hep on yıl olarak yazar ama bu bana göre yanlıştır. Ne kadar kaliteli bisiklet olursa olsun 5 ile 7 yılı geçmez,tabi bakımlarını düzenli yaptırıp bisikleti güzel bakmak ta şart; Hor kullanıp hiç bir bakımını yaptırmasanız bisiklet üç ayda pert olur çıkar. Burada önemli olan bazı bilgilere sahip olmaktır; Eğer hiç bir bilginiz yoksa bu yazacağım yazımı tamamında biraz bilgi sahibi olabilirsiniz. Diğer yazdığım onlarca  ayrı başlıktaki yazılarım tamamı sizleri biraz olsun bilinçlendirmek içindir; Hepsini okumanızı tavsiye ederim.

Bisiklette dış lastiğin önemi ve uzun ömürlü olması

Bisiklet ve üzerindeki donanımım daha uzun ömürlü olması için yapılması gerekenler; Dış lastiklerde başlayalım, uygulanan hava basınç durumu ne az ne çok olmalıdır. Eğer basınç az ise hem bisiklet sürtünme arttığından sürüşü zorlaştırır. Dış lastik düşük havadan yanakları çatlar ve kullanım ömrü oldukça azalır. Fazla hava olması halinde ise lastiğin içindeki bez ve dışındaki lastik kalıp ölçüleri deforme olarak bombe yapar ve diş lastik sanki jant yamuk gibi dönmeye başlar.  Ama aslında dış lastikteki bombe den kaynaklanır. Bisikleti uzun süre kullanılmadan bırakıldığında ön arka lastiklerin havası iner ,mesela kış mevsiminde bisikletler çoğunlukla kullanılmaz ve lastiklerin havaları tamamen iner. Zemine temas eden alt kısmı hava olmadığından bisikletin ağırlığından katlanır ve öylece aylarca kaldığından dış lastik yine deforme olarak kullanılmaz hale gelir.

Bisiklet ve üzerindeki donanımım daha uzun ömürlü olması için yapılması gerekenler; Mümkünse bisiklet uzun süre kullanılmayacak sa lastiklerin yere temas etmemesi için ya bisikleti asın veya bisiklet hidrolik disk değilse (hidrolik disklerde bisiklet uzun süre ters çevirdiğinizde yağ dengesi bozulur )ters çevirin. Bisiklet de fren ayarları lastiklerin ömrü için  çok önemli birde tek fren olursa mesela arka fren sadece arka lastiğin ömrü %70 kısalır. frenler tam ayarlanmalı ve eşit tutmalı,Birde  bu konuyla ilgili son tavsiyemiz. Yazın sıcaklarda bisikleti güneş ışınlarına direk maruz bırakmayın lastiklerin çatlamasına genleşmesine neden olur.

Bisikletin direk güneşe maruz kalması

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalan bisiklet. Kadro boyaları gidon ,gidon boğazı sele,jantlar değer metal ve plastik aksamların renkleri  solar ön,arka ,orta direksiyon bilye göbekler de ki gres yağ sıvılaşarak akar ve yağsız kalan bu kısımlar çok kısa sürede sürtünmeden kaynaklanan aşınma çok olduğundan bilyelerin ömrü %80 azalır ve dağılır. Fren vites telleri yine içindeki yağ sıcaktan akar ve bu sistemlerde sürtünmenin arttığından tam çalışamaz hale gelir. Burada yapılması gereken bisikleti bırakılan alan her zaman gölge mümkünse kapalı bir yer olmalıdır.

Bisikletin açık alanda yaz kış kalması

Bisiklet ve üzerindeki donanımım daha uzun ömürlü olması için yapılması gerekenler; Bisikletin bulunduğu muhafaza edildiği  ortam,kullanım ömrünü belirleyen başlıca unsurlardan biridir. Çoğunlukla sitelerde bisiklet park alanları tamamen açık alanda olduğundan yazın güneşe ,kışın ise yağmur ,kar ,hatta rüzgarın bile aşındırma da önemli ölçüde etkisi var. Uzun süre güneşe maruz kalan bisikletten bahsetmiştik ya yağmura maruz kaldığını düşünün?  Bu daha da kötü metal olan tüm kısımlar çalışmaz hale gelir ve paslanır oksitlenir . Ön vites attırıcı ,arka vites attırıcı ,göbekler fren vites ,jantlar ve jant telleri ,işte burada bisiklete en büyük kötülüğü yapmışsınızdır. Bisikletin ömrü bir kış mevsiminde %80 azalır. Diğer konuları ve diğer çalışan mekanizmalar< tamamı,öncesinde yazdığım bilgilendirme makalelerim den  okuyabilirsiniz. (Ümit Taşpınar)

by Editor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

*

code